Projekt som främjar hållbar utveckling
Den förnybara energi vi producerar hjälper Sverige och världen att nå sina miljömål. Samtidigt vill vi att våra projekt ska verka för ansvarsfull markanvändning och bidra till lokala samhällets välfärd.
Den förnybara energi vi producerar hjälper Sverige och världen att nå sina miljömål. Samtidigt vill vi att våra projekt ska verka för ansvarsfull markanvändning och bidra till lokala samhällets välfärd.
Downing utvecklar sol- och vindkraftsanläggningar som ska säkerställa att företag får den el de behöver för att växa, skapa jobb och ställa om till mer hållbar energianvändning.
Downing strävar efter att våra projekt ska ha en positiv inverkan på de samhällen där vi etablerar. Vi uppnår detta genom att skräddarsy lösningar till varje enskild plats.
Vi för dialog med markägare, närboende och lokala beslutsfattare för att hitta innovativa och anpassade lösningar, då det är de som vet förutsättningarna bäst. Med vår expertis och deras kännedom om marken kan vi gemensamt skapa värde.
Biodiversitet är en central del i utvecklingen av våra projekt. I Sverige strävar vi efter att genom tillståndsprocesser och möjliga kompletterande åtgärder bidra till energilösningar som tar hänsyn till naturvärden och ekosystemens mångfald.
Intill vattenkraftverket Båthusströmmen har Downing finansierat utvecklingen av området till en rekreationsplats för allmänheten.
Förbättringarna inkluderar en stor träplattform med kaffebord, en grillplats, sådd av frodigt gräs och båtplatser med en bred grusramp.
På Gabrielsbergets vindkraftpark bidrar vi varje år ekonomiskt till det lokala samhället som en del av våra tillståndsvillkor. Dessa medel har genom åren lett till betydande förbättringar och stärkt områdets attraktivitet.
Föreningar har bland annat investerat i förbättringar av badplatser med leksaker, en brygga, livboj, stege och hjärtstartare m.m. Tillgängligheten till natur och rekreation har också förbättrats genom underhåll av snöskoterleder, belysning runt motionsspår, upprustning av längdskidspår och uppförande av vindskydd med grillplatser.
Vid vårt vattenkraftverk i Mölnbacka hjälper Downing till att bevara en närliggande äldre skog i samarbete med Länsstyrelsen. Vissa träd i skogen är cirka 700 år gamla och ger skydd åt fåglar som lever i trädens håligheter.
Inom Downings anläggningar i Storbrittanien har vi sammanlagt 20 bikupor som sköts av lokala avdelningar av den brittiska biodlarföreningen BBKA.
Bikuporna och odlingen av vilda växter vid våra solcellsanläggningar bidrar till en förbättrad miljö och ekonomi. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) är stöd till bipopulationen ett av de bästa sätten att öka livsmedelssäkerheten och hållbart jordbruk.
Får betar på ett flertal av Downings solcellsanläggningar, där solpanelerna ger skugga från solen och skydd mot regn. Fåren betar marken och ser till att gräset inte skuggar solpanelerna. Dessutom är får mer kostnadseffektiva än bensindrivna gräsklippare. Behovet av bekämpningsmedel minskar också eftersom fåren betar av både gräset och ogräset.
På flertalet anläggningar i Storbritannien har vi installerat fladdermusholkar, exempelvis vid våra solcellsanläggningar Bourne och Redbridge. Fladdermusholkar ger säkert skydd för fladdermöss att sova, föröka sig och äta.
Fladdermöss hjälper till att hålla insekts- och skadedjurspopulationer i schack och bidrar till växtpollinering.
Downing utvecklar, äger och driver anläggningar inom förnybar energi i Norden och Storbritannien. Vi är därmed en aktör som kommer finnas med under hela projektets livstid och är engagerade i att bygga ett långsiktigt partnerskap.
Läs mer om DowningSolen är en oändlig energikälla. Solceller fungerar utmärkt i Sverige tack vare långa sommardagar med mycket solljus och ett svalt klimat som ökar effektiviteten. Den snabba teknologiska utvecklingen gör det möjligt att utnyttja solenergi även under molniga dagar och i mindre solrika områden.
Sverige har utmärkta förutsättningar för vindkraft tack vare goda vindförhållanden, stora ytor och bra infrastruktur. Dessutom kompletterar det solkraft väl och skapar tillsammans med vattenkraftens reglerande verkan ett välfungerande elsystem.
För att elnätet skall fungera väl krävs att det finns system som säkerställer att produktion och konsumtion är i balans vid alla tidpunkter, hela året. Batterier kan hjälpa till genom att lagra energi som används vid behov under dygnet genom att delta på olika så kallade balans- och flexibilitetsmarknader.